5 utilizări ale afișelor la clasă
Un efect pozitiv asupra procesului de învățare îl are utilizarea afișelor în activitățile de la clasă. Câteva dintre avantajele realizării de postere sunt:
- facilitarea muncii în echipă
- înțelegerea subiectului
- dezvoltarea gândirii creative
- încurajarea cercetării
- citirea extinsă
Realizarea de postere oferă elevilor oportunitatea de a învăța prin practică, consolidând la rândul său învățarea. Elevii își vor însuși abilitatea de a prezenta vizual punctele cheie a ceea ce au învățat. În același timp, la prezentarea afișului în fața clasei, elevii sunt capabili să memoreze, pe o durată mai lungă de timp, evenimentele și faptele expuse. Posterele de prezentare sunt și instrumente eficiente pentru evaluarea cunoștințelor elevilor și creează oportunități de discuții active și de participare.
Fie că sunt postere tradiționale, create pe hârtie sau cu ajutorul aplicațiilor digitale, realizarea acestora implică activ elevii în procesul de învățare.
Utilizarea afișelor
Creativitatea își spune cuvântul la conceperea unui afiș, mai ales pentru o sală de clasă. Elevii obișnuiți cu tabla neagră, care predomină de multe ori orele, vor fi surprinși de culorile vii și subiectele prezentate într-o manieră nouă. Inspiră-te din cele 5 tipuri de afișe de mai jos.
Poster de deschidere a lecției
Începe o lecție nouă cu afișarea unui poster ce prezintă subiectul pe care-l vei preda la clasă. Astfel lecția va fi mai interesantă și atrăgătoare din punct de vedere vizual, față de ceea ce scrii pe tablă. Iar elevii vor fi motivați să participe activ. Un exemplu poți vedea mai jos.

După cum observi, design-ul are personalitate, culori contrastante, fonturi pereche, linii și forme. Imaginile sunt sugestive – Sir Isaac Newton este în proximitatea titlului, iar mai jos este publicul țintă – elevii care vor participa la orele de matematică. Imaginea din dreapta-jos balansează întreg design-ul afișului, fără să fie intruziv. Textul este informativ și respectă elementele unui afiș. În partea de jos, este un Call to action (chemare la acțiune) ”Vino pregătit cu…”, formula binomului ca subiect central și promisiunea că elevul va avea o experiență de neuitat.
Afișe pentru proiecte
Realizarea de postere se poate face în perechi sau în grupuri de elevi, care lucrează la un subiect comun sau la subiecte separate din cadrul unui proiect mai amplu. Subiectele abstracte ajută la stimularea fluxului de idei și îi încurajează pe elevi să gândească out of the box. Prezentarea afișelor în fața clasei deschide, de asemenea, un forum de discuții pentru elevi.
Interpretarea unui poster
Creează un poster cu imagini și text conexe cu subiectul lecției deja predate și cere elevilor să-l interpreteze. Învățarea va avea loc pe măsură ce elevii introspectează și analizează critic afișul.
Poster recapitulativ
Odată ce lecția a fost finalizată, instruiește elevii să creeze un poster care să descrie informațiile cheie învățate. Poate fi o activitate simplă cu creionul pe hârtie, dar cu siguranță îi va face pe elevi să combine ceea ce au reținut cu învățarea. Evaluarea formativă s-ar putea încadra în acest tip de activitate.
Poster cu structura lecției
Acest tip de sarcină este utilă când elevii lucrează în echipe. Dă elevilor cuvinte legate de subiectul general al lecției învățate și cere-le să realizeze un afiș. Fiecare echipă poate primi o parte din lecție, iar elevii vor decide pe ce se va concentra afișul lor. Astfel vei testa cunoștințele elevilor și vei afla dacă au vreo neînțelegere.
Etapele de realizare a posterelor
Posterele au informații scurte și la obiect, iar imaginile sau culorile ajută la înțelegerea semnificației mesajului. De exemplu, un poster pentru reciclare va avea imagini sugestive și codurile de culoare pentru hârtie, metal și plastic.
Planificarea
În primul rând, afișul se planifică în avans. Elevii pot desena o schiță a posterului și unde doresc să fie afișate informațiile evenimentului și conținutul. Planificarea în avans va duce la rezultate mai bune. Schițarea poate fi avantajoasă indiferent dacă se folosește hârtie și creioane colorate sau o aplicație digitală.
Alegerea culorilor
Posterele sunt viu colorate pentru a atrage atenția, dar nu folosi prea multe. Două culori contrastante sunt suficiente, iar imaginile să aibă în ele puțin din aceste culori. Culori contrastante pot fi cele opuse din roata culorilor sau o singură culoare în două nuanțe, de exemplu bleumarin și bleu.
Alegerea fonturilor
Dacă afișul este creat pe calculator, ai la dispoziție zeci de fonturi. Alege un font gros pentru titlu și unul subțire pentru restul de informații. Nu recomand utilizarea mai multor fonturi – rezumă-te doar la două. Respectă regula KISS – Keep It Stupid Simple. De asemenea, nu folosi majuscule la tot cuvântul ce are font de tip „scris de mână„. Se va citi foarte greu. Și nici majuscule pentru un întreg paragraf. În limbajul internetului înseamnă că țipi la cititor.
Dacă afișul este desenat pe hârtie, când scrii titlul începe cu prima și ultima literă, apoi continuă la distanțe egale cu celelalte litere. Astfel nu vei înghesui la final restul de litere care nu mai încap.
Aliniază elementele și adaugă spațiu
Chiar dacă un afiș poate fi non-conformist, totuși respectă alinierile și spațiul dintre elemente. Prea multe elemente înghesuite vor aglomera vizualul și afișul va avea efect invers, de dezordine. Iar mesajul nu va ajunge la cel căruia îi este adresat. Îndepărtează elementele până când ochiului i se pare odihnitor. Poți suprapune două forme, dacă textul din ele este suficient de îndepărtat de margini astfel încât să poată fi citit cu ușurință.
Concluzie
Afișele realizate în mod creativ dau viață lecțiilor tale și motivează elevii să participe activ. În încheiere îți dau câteva idei de utilizare a posterelor la clasă. Cere elevilor să creeze un poster:
- pentru a-i educa pe ceilalți cu privire la o anumită problemă – cum ar fi reciclarea, protejarea mediului, exercițiul regulat sau cum să învețe eficient.
- unde ei invită oamenii la un eveniment pentru lansarea unei cărți. Sigur își vor aminti cel puțin titlul, autorul și ceva din rezumatul cărții.
- pentru a explica statistici sau pentru a împărtăși rezultatele unui studiu pe care l-au făcut.
- pentru a-și aminti sau a-și reaminti o strategie importantă de învățare sau o regulă de clasă.
- ca o alertă pentru inundații pentru a-i ajuta să învețe despre fenomenele ce contribuie la inundații și ce sunt alertele meteorologice.
Când afișele arată bine, studenții sunt mândri să le arate părinților și prietenilor și să împărtășească ceea ce au învățat!
Ai mai creat afișe pentru orele de clasă? Lasă-ne un comentariu și spune-ne cum le-ai folosit sau dacă îți dorești să le folosești.