De ce să creezi materiale vizuale pentru clasa online și cea clasică
Pe piață sunt multe site-uri care comercializează materiale vizuale, create pe niveluri de vârstă, pe materii și chiar în limba română. Dar uneori, profesorul are nevoie de un anumit vizual personalizat, cum ar fi setul de reguli care se impun la orele online afișate într-un mod atractiv pentru elevi.
La atelierele de energizare am interacționat cu multe cadre didactice care depun eforturi mari să fie creative pentru a-și stimula elevii să învețe. Și au nevoie cu adevărat de a ști să realizeze aceste materiale, rapid și mai ușor.
Rolul materialelor vizuale în învățarea online
Manualele și documentele utilizate la clasă, încet-încet tind să fie doar digitale. Poate că te întrebi de ce să faci fișe, infografice, prezentări, mind maps, animații, video și altele. Noi îți răspundem: pentru a acoperi toate stilurile de învățare.
Fiecare obiectiv al unei lecții poate fi atins mai rapid prin sumarizarea informației și prezentarea sa într-un material digital. Elevii pot fi angrenați în realizarea unui infografic, de exemplu, în care să îmbine cunoștințele de geografie cu cele de matematică prin cercetare și descoperire.
- Pentru stilul de învățare vizual, elevul are nevoie de imagini, grafice, diagrame, tabele pentru a asimila cât mai ușor.
- Cei cu stilul de învățare auditiv, preferă să li se vorbească pentru a reține. Și atunci poți face dezbateri pe baza unui material vizual.
- Stilul tactil-kinestezic are nevoie de a atinge materialul, de a scrie și atunci fișele tipărite sau materialele vizuale în care se continuă propoziții sunt cele adecvate lor.
Și de ce să nu te numeri printre primii care, nu numai că folosesc aceste materiale, dar le poți face așa cum îți dorești.
În continuare vreau să-ți dau câteva idei de materiale vizuale și exemple de utilizare.
- Prezentări
- Afișe
- Infografice
- Hărți mentale
- Hărți conceptuale
- Fișe de lucru
- Benzi desenate
- Animații
- Orare
- Diplome
Azi îți dau un exemplu de prezentare la matematică care pare greu de realizat în mod creativ.
Cum faci o prezentare de succes
Imaginează-ți că ai de predat o lecție care, de obicei, este cam plictisitoare (sic!) pentru elev sau poate greu de înțeles, dar necesară pentru că este o achiziție de învățare.
Gândește-te cum o poți transforma într-o prezentare de maxim 5-8 pagini. Nu, nu sunt multe pagini dacă ai o singură idee pe pagină.
Prezentarea poate avea imagini esențiale, grafice sau diagrame. Textul va fi scurt și va conține doar ideea principală pe care e nevoie să o rețină elevul imediat.
Și ca să-i stimulezi elevului curiozitatea, la final pune ceva din viața reală.
Hai să-ți dau un exemplu! M-am gândit cum aș face o primă prezentare despre CERC.
După ce elevii primesc prezentarea, sunt invitați să vină și ei cu exemple din lumea reală. Apoi se poate continua cu exerciții.
De exemplu, elevii să deseneze și să noteze corect centrul, raza și diametrul elementelor în formă de cerc alese, să se discute mărimile lor și care este scalabilitatea.
Împreună identificăm contextele în care este esențial să folosești aceste informații în viața reală și ce impact au asupra noastră și a celor din jur.
Pentru aprofundare elevii pot primi un exercițiu pentru acasă care să implice atât partea creativă (să deseneze și să noteze 2 elemente care au în construcția lor cercul și să le ofere câte două utilizări reale, notarea corectă a elementelor cercului fiind necesară pentru a încadra în contextul real.
La următoarea oră elevii pot schimba idei și împărtăși cu colegii lor ceea ce au lucrat acasă, în final rezultând o înțelegere a subiectului prin colaborarea și diseminarea informației.
Dacă este timp la clasă, se pot rezolva câteva exerciții chiar în timpul orei. În prezentarea de mai sus, pe fiecare pagină este și un exercițiu care repetă noțiunile de bază.
Transmiterea informațiilor și crearea contextelor de învățare prin utilizarea materialelor mixte este esențială, deoarece cu cât metodele folosesc cele 3 stiluri de învățare (auditiv-vizual-kinestezic) cu atât recepționarea informației are loc mai ușor.
Sper că te-am convins de utilitatea materialelor vizuale la clasă și te invit să te înscrii gratuit în proiectul “Biblioteca digitală”.
În cadrul acestui proiect, Asociația Edurod și-a propus să ajute cadrele didactice cu materiale vizuale de care au nevoie la clase pentru elevii lor și de a le folosi activ în transmiterea informațiilor de zi cu zi. Materialele create de profesori vor pune bazele unei biblioteci online gratuite de resurse digitale.
Foarte interesant. In vremurile actuale consider că elevii au nevoie de astfel de lecții , pentru a-i atrage in invatare, pentru a le dezvolta creativitatea , pentru a-i ajuta sa invete prin colaborare.
Mulțumim pentru că ați citit articolul! În programul Biblioteca digitală veți afla cum să faceți ușor astfel de materiale atractive.
Materialele vizuale dinamizează întregul proces de învățare, îi ajută pe elevi să proceseze informația cu ușurință și crește motivația pentru învățare a elevilor. Sunt necesare și … ne ușurează munca la clasă.
Iar odată create, materialele vizuale digitale se pot refolosi sau modifica ușor când este necesar. Mulțumim pentru comentariu.
Materialul este chiar util! Multumesc!
Ne bucurăm că este de folos. Mulțumim că ați trecut pe la noi!