Reutilizarea informației și crearea unui Ebook

Odată cu școala online, nevoia de diferite materiale digitale utilizate la clasă a crescut brusc. Iar eBook-ul este o cale facilă de a simplifica și îmbunătăți experiența de învățare. Un eBook poate avea conținut divers, de la text, imagini statice, până la încorporare de video sau alte aplicații. Ceea ce face ca procesul de învățare să fie mai interactiv, mai captivant și în final, mai puțin costisitor. Acum profesorii se pot concentra pe calitatea informațiilor și nu pe infinite liste de manuale auxiliare.

Ce este un eBook

Ebook-ul este o carte electronică, o carte din spatele unui ecran, ce nu trebuie tipărită. Și dacă nu trebuie tipărită, sunt multe posibilități de a încorpora informația. Design-ul poate fi mult mai atractiv, iar paginile mult mai colorate. Bineînțeles, să nu exagerăm, iar culorile să fie odihnitoare pentru ochi.

Paginile pot fi colorate, nu neapărat albe, dar trebuie să testezi:

  • impactul asupra copiilor – prea multă culoare le poate exacerba simțurile și efectul va fi negativ.
  • lizibilitatea textului – ai grijă să fie un contrast bun în funcție de fontul utilizat, culoarea acestuia pe culoarea fundalului; evită să scrii cu roșu pe albastru, de exemplu.
  • nu încărca o pagină cu mult text și imagini mici înghesuite – dacă nu încape o idee pe o pagină, creează mai multe pagini pentru aceeași idee.

Cu ce creezi un eBook

Totuși, o provocare a rămas în continuare: cu ce creăm un eBook, personalizat după nevoile elevilor noștri.

Primele aplicații cu care creezi un ebook sunt cele pe care le știi deja:

  • Dintr-un document Word – după ce ai făcut ultima verificare a conținutului, acum e timpul să salvezi în format PDF. Chiar dacă documentul este salvat ca .doc sau .docx, salvează încă o dată ca .pdf.
  • Dintr-un document PowerPoint – procedezi la fel ca în Word, salvezi ca PDF.
  • Din aplicația Canva – de aici salvezi ca PDF standard.

După ce ai salvat ca PDF, elevii pot accesa eBook-ul de pe orice dispozitiv. Doar că nu va fi interactiv, ci va prezenta informația în mod static. Dacă elevii pot accesa link-uri de pe internet, trimite-le link-ul din Canva și vor avea parte de tot ce ai inserat în eBook: video, animații, audio, text, imagini sau alte aplicații pe care le utilizezi.

Cum creezi un eBook

În funcție de aplicația aleasă, creezi documentul în 4-5 pași. Cu aplicația Canva ai avantajul de a alege orice design dorești, astfel încât timpul de realizare este mult mai mic și te poți concentra pe structurarea informației și nu pe design.

  1. Alege un șablon (template) potrivit subiectului tău
  2. Creează o copertă atrăgătoare
  3. Adaugă în pagini text și media
  4. După copertă inserează cuprinsul cu link-uri către capitole sau alte pagini
  5. Verifică ce ai făcut și descarcă ca PDF standard sau trimite link către elevi.

Îți recomand ca pe copertă să ai pe lângă titlul standard și un îndemn sau un subtitlu captivant pentru a-l face pe elev să fie curios de ceea ce conține documentul primit.

Reutilizarea informației

O caracteristică a unui eBook este că poți aduce ușor modificări. Îți recomand să păstrezi originalul și să salvezi mai multe versiuni. În versiunile îmbunătățite poți introduce informații pe care le-ai creat ulterior.

Să spunem că în versiunea 2, dorești să inserezi un video pe care tocmai l-ai publicat pe YouTube sau pe care l-ai găsit acolo. Dacă în document ai o activitate practică de făcut în aer liber, fă câteva fotografii cu telefonul și inserează-le ca exemple.

Inserează tot ce crezi că va aduce valoare conținutului: o hartă mentală, un infografic, un colaj foto, fișă de lucru etc.

Colaborează cu alte cadre didactice și faceți schimb de materiale digitale pe care le poți insera ulterior în eBook-ul tău.

Limitele unui eBook

Cu toate că posibilitățile de creare a unui eBook sunt infinite, pentru unii elevi de la noi rămâne o provocare utilizarea sa. Un eBook are nevoie de un dispozitiv – PC, laptop, tabletă sau chiar un smartphone. Lipsa internetului poate fi suplinită prin încărcarea eBook-ului pe unul din aceste dispozitive și poate fi parcurs offline, dar fără a accesarea părții interactive.

5 Moduri de a utiliza un eBook la clasă

Acum că știi cum creezi un eBook, uite câteva moduri de utilizare a documentelor digitale la clasă.

Sparge monotonia în învățare

În clasa tradițională, profesorul vorbește, iar elevii ascultă sau completează fișe de lucru. Cărțile electronice interactive rup monotonia. Când folosesc cărți electronice interactive, elevii pot uneori să asculte, alteori să citească, alteori să vizioneze videoclipuri și uneori să se concentreze pe exerciții interactive. Iar fiecare elev învață mai ușor în funcție de modul preponderent de învățare: vizual, auditiv sau kinestezic.

Dă viață conceptelor

Videoclipurile și exercițiile interactive ajută la aducerea la viață a unor concepte de învățare, oferindu-le un context și oferind o experiență în timp real elevilor. Contextul este foarte important pentru învățarea unui concept, iar elevii nu vor mai întreba la ce-i folosește acea informație.

Vizualul ajută la înțelegerea informației

Predai istorie, biologie, geografie sau orice altă materie care prezintă elemente vizuale și procese importante? Folosirea cărților electronice face posibilă mărirea diagramelor și imaginilor, astfel încât studenții să înțeleagă mai bine. Și știi, utilizarea culorilor în cărți electronice nu aduce costuri adiționale, ca în cazul manualelor tipărite.

Folosește eBook-ul pentru a îmbunătăți vocabularul, citirea și pronunția

Cărțile electronice interactive au posibilitatea de a încorpora text video și audio, ceea ce le permite elevilor să asculte în mod repetat cuvintele pe care nu le înțeleg și să învețe pronunția corectă. Pune link-uri pe cuvintele noi cu trimitere către un dicționar. Elevii accesează link-urile de pe un cuvânt și găsesc sinonimele sau semnificațiile lor în dicționar!

Construiește o bibliotecă digitală

Într-un eBook nu trebuie să ai toată informația. Creează mai multe documente după cum ai nevoie și păstrează-le în biblioteca ta virtuală. Organizează biblioteca pe foldere și denumește-le cât mai explicit ca să le găsești ușor. La final, dacă vrei să faci un manual, nu ai decât să lipești PDF-urile și într-o clipă ai un întreg manual pe care-l poți utiliza și anul viitor.

Și noi am creat Biblioteca Digitală 2.0 cu sprijinul finanțării obținute în cadrul programului Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *