Cum utilizezi infograficul la clasă
În acest articol voi face o prezentare scurtă despre:
- câțiva pași de bază de încorporare în planurile de lecție a infograficelor și
- lucrurile pe care să le iei în considerare atunci când lucrezi cu elevii când vor crea infografice
Ce este un infografic
Infograficul este o grafică educațională care afișează informații complexe într-un mod informativ și amuzant. Acesta este pur vizual și este utilizat pentru a prezenta fapte și date ca o poveste. Pentru tine, ca profesor, și elevii tăi este un instrument puternic care vă permite să fiți creativi și să vă implicați în crearea vizuală a cunoștințelor și diseminarea facilă a lor.
Utilitatea infograficului
Realizarea unui infografic nu este doar un alt mod de structurare a informațiilor, ci este o abilitate la mare căutare după finalizarea școlii. De exemplu, mulți angajați sunt nevoiți să facă prezentări plăcute vizual și concise pentru colegi sau clienți, iar cei care lucrează în domeniul marketingului au nevoie de această abilitate pentru a atrage și convinge clienții.
Utilizarea infograficelor este utilă în orice domeniu în care:
- Este nevoie să simplifici un concept sau o problemă complexă.
- Vrei să faci o comparație între două idei
- Vrei să structurezi o serie de fapte interesante
- Ai nevoie să prezinți vizual datele unui sondaj într-un format convingător și ușor de înțeles
- Vrei să crești conștientizarea asupra unui lucru important care atrage atenția cititorului tău
- Dorești ca mesajul tău să fie reținut de persoanele cărora li se adresează
Cum îi ajută pe elevi infograficul
Analiza și imaginația, necesare pentru a realiza un bun infografic, sunt două funcții ale creierului din emisfere diferite. Iar dacă punem ambele emisfere la treabă, ghici ce se va întâmpla.
Emisfera stângă
- Cuvinte
- Numere
- Liste
- Logică
- Secvență
- Liniaritate
- Analiză

Emisfera dreaptă
- Ritm
- Conștientizare
- Reflectare
- Emoție
- Imaginație
- Culoare
- Dimensiune
În cercetare și culegerea datelor folosim predominant emisfera stângă. La crearea vizuală folosim predominant emisfera dreaptă a creierului. Când folosim ambele emisfere în procesul de învățare, ne este greu să ne desprindem și ne putem concentra mai bine și mai mult timp.
Vizualizarea sau crearea de infografice îi ajută pe elevi să gândească critic despre un subiect, un set de date sau o idee complexă. Orice subiect, de la orice disciplină, poate fi transpus într-un infografic.
De asemenea, elevii își dezvoltă abilitățile de cercetare și de evaluare a validității datelor utilizate găsite pe Google. În același timp se dezvoltă creativitatea, dar și abilitatea de utilizare a tehnologiei digitale.
Etapele creării unui infografic
Te atenționez că pentru a crea un infografic valoros se depune ceva efort. Dar la final toată lumea va fi mulțumită. Elevul că a contribuit la crearea unui vizual care îi depășește așteptările și în același timp a învățat poate mai mult decât i s-a cerut. Profesorul că a reușit să implice elevii și i-a determinat să colaboreze. Părinții că văd un rezultat interesant al muncii propriilor copii, iar unii dintre ei chiar vor învăța ceva nou.
Să trecem la etapele creării infograficului.
Stabilirea subiectului
Primul pas este de a stabili ce anume să conțină infograficul. Poate fi o unitate de învățare, un proiect ce cuprinde mai multe lecții sau mai multe materii. Sau poate fi o poveste de vacanță. Tu, ca profesor, decizi ce subiect va fi. Îi lași pe elevi să aleagă în cazul în care dorești ca ei să prezinte un subiect care îi pasionează.
Alegerea tipului de infografic
Infograficele sunt de multe tipuri. Pentru elevi, am ales 7 tipuri de infografice:
Infograficul poate fi de tip cantitativ, calitativ sau o combinație din ambele.
Cercetarea și culegerea datelor
Elevii trebuie să pornească de la ideea că rezultatul este simplu de citit și de înțeles de către colegii lor. Dar pentru asta e nevoie de date.
De unde luăm datele? Cum le corelăm, dacă infograficul va cuprinde mai multe discipline?
Cu cât elevul este învățat să gândească mai profund, cu atât rezultatele vor fi mai spectaculoase. Pornește de la infografice simple, cu date cunoscute, care necesită doar recapitularea unei lecții și treci gradat la cele complexe.
Recomandare: elevii pot face rapid o hartă mentală pentru a stabili ce date va conține infograficul.
Structurarea infograficului
Acum intervine partea dreaptă a creierului, cu creativitatea sa. Un infografic spune o poveste, mai amuzantă sau mai serioasă. Elevul va alege imagini sau iconițe cu rol de explicație vizuală, care vor înlocui o parte din texte.
Culorile vor juca un rol important în departajarea secțiunilor infograficului. La fel și caracterele textului. Alege maxim 2 fonturi diferite, unul pentru titluri și altul pentru text. Sau poate fi un singur font în varianta îngroșată (bold) și varianta normală (regular).
Realizarea infograficului
Cu toate datele adunate și resursele, urmează crearea infograficului. O aplicație gratuită și ușor de utilizat, în care poate fi creat infograficul, este CANVA.
Sper că te-am convins de utilitatea infograficelor la clasă și te invit să te înscrii în “Biblioteca digitală 2.0” unde materialele create de profesori se pot descărca din biblioteca online gratuită de resurse digitale.