Strategia unei prezentări tip PowerPoint
Ai participat la prezentări care ți s-au părut plictisitoare? Asta se întâmplă deseori pentru că cel care face prezentarea nu are o strategie de la început până la final. De multe ori umple slide-urile cu tot textul pe care vrea să-l prezinte, iar apoi citește acest text cu voce tare. Dar ce nu știe prezentatorul este că auditoriul citește mai repede decât el și apoi își pierde interesul. Apoi atenția. Apoi se uită pe telefon și devine… absent. Iar prezentarea fără un auditoriu este sortită eșecului.
Bineînțeles că tu, cadru didactic, nu prezinți elevilor orice conținut. Ci un conținut conex cu materia predată care să consolideze învățarea și să-i facă pe elevi să rețină mai ușor. Iar la finalul zilei, poți distribui prezentarea astfel ca elevii să o acceseze ca material de referință de câte ori au nevoie. Cu toate acestea, dacă nu ai o strategie clară, prezentarea ta PowerPoint îi poate dezinteresa și plictisi pe elevi.
Mai jos îți dau un exemplu. După ce citești restul articolului, te rog să revii la prezentarea de mai jos și incearcă să identifici elementele prezentării.
Deci, cum creezi o prezentare tip PowerPoint interesantă? Pentru început, ar trebui să fie simplă. Dar pentru că este simplă nu înseamnă că nu poate fi captivantă. Iată ce e nevoie să faci pentru ca prezentarea ta să fie un instrument didactic eficient.
Scopul prezentării
Stabilește scopul prezentării și creează în introducere, după primul slide ce conține titlul, un alt slide cu intenția prezentării. Aici poți insera obiectivele de atins, un cuprins sau o mică introducere de 2-3 rânduri și imagini semnificative pentru conținutul abordat. Doar să te asiguri că totul e cât mai clar pentru elevi. Introducerea e foarte importantă și de aceea o prezint mai pe larg.
O introducere captivantă
Dacă introducerea captează atenția elevilor, e posibil să fie atenți până la final. Pentru asta îți recomand patru pași:
- Cârligul
- Poveste scurtă ca tranziție către subiect
- Rezumat pe un slide
- Beneficiile pe care le are elevul dacă știe ce are de făcut
Expune acești 4 pași sub 3 minute și într-un mod simplu. Ai nevoie de 2 slide-uri pentru a capta atenția elevilor.
Cârligul
Introdu în prezentare o mică poveste, o metaforă, o analogie, o statistică interesantă, o întrebare sau o combinație dintre acestea. Ceva legat de subiect dar care să le atragă imediat atenția și să le stârnească curiozitatea.
Am ales ca exemplu “Salutul” în limba franceză:
“Dragi elevi, imaginați-vă că săptămâna viitoare plecați în Franța. Cel mai simplu element în bunele maniere este salutul. În Franța, salutul este diferit în funcție de persoana cu care ne întâlnim.”
Tranziția către subiect
Ca să ajungi la subiect într-un mod interesant leagă cârligul de subiectul pe care ți l-ai propus. Poți spune ceva de genul:
”Poate vă intrebați ce legătură are [mica poveste] cu prezentarea de azi. Am spus această poveste pentru că / pentru a ilustra…”.
Dacă dorești să ilustrezi printr-un slide, pune o imagine pe tot slide-ul, fără text. Sau dacă nu e o imagine, poate ai o formulă matematică, la fizică sau chimie.
Să continui exemplul de la cârlig. Poți avea un slide cu un personaj în 3 ipostaze. Prezinți personajul clasei și în prima ipostază ilustrezi salutul formal, în a doua pe cel informal și în a treia salutul de sărbători. Apoi treci la Rezumat.
Rezumatul
Acum e momentul să prezinți ce se va discuta pe parcursul orei. Poți crea 1-2 slide-uri explicate la Scopul prezentării sau verbal continui subiectul.
Continuarea exemplului:
”Persoanele pe care nu le cunoaștem le salutăm formal. Salutăm persoanele apropiate cu salutul informal. Iar de sărbători avem saluturi specifice.”
Beneficiile
Adu la cunoștința elevilor ce vei prezenta și cum îi ajută pe ei conținutul. Fii specifică!
”Salutul este foarte important în orice colț de lume. Dacă ști să saluți corect vei fi apreciat și vei putea lega o conversație cu cei pe care îi întâlnești. Altfel aceștia se pot simți jigniți, iar tu te vei întreba cu ce ai greșit.”
Conținutul prezentării
După introducere a venit timpul să prezinți conținutul. Alege doar punctele cheie și fă ca fiecare slide să conteze.
Cum scrii textul
În mod tradițional, textul e scris cu buline, ca o listă. Îți recomand ca bulinele să fie maxim 5, cu text pe un singur rând și să nu umple pagina. Lasă spațiu de jur împrejurul textului ca să fie ușor pentru elevi să te urmărească. Sau creează o casetă și inserează acolo un scurt text. Poți alterna aceste casete cu imagini.
Inserează ca text doar ideile principale, nu toată lecția. Pe aceea o citesc elevii în manual. Poți avea doar 1-2 slide-uri cu idei principale tip text, iar celelalte cu formule, grafice, imagini, video, animații sau mindmap. Alocă timp de discuții fiecărui slide și vei observa că din 5-6 slide-uri s-a cam terminat ora.
Imagini și fundaluri
Rolul imaginilor este de a consolida mesajul prezentării. Știi cum se spune: ”o imagine face cât 1000 de cuvinte”.
Ai urmărit prezentări unde nu se înțelegea textul? Asta se întâmplă pentru că fundalul este prea complex și intră în competiție cu textul. Dacă vrei să ai fundal pe un slide cu text, cel mai bine e să folosești o culoare solidă și nu o imagine.
Imaginile pot fi utilizate ca un slide în sine sau pe jumătatea unui slide cu text, astfel încât imaginea să întărească mesajul textului. Iar dacă intrăm puțin în teoria designului, caută imagini ce au un strop din culoarea generală a prezentării.
Și încă un lucru. Atenție la drepturile de autor. Nu lua imagini de pe Google, doar că sunt acolo. Îți dau câteva link-uri cu site-uri de undd poți descărca imagini gratuite.
- Pexels – imagini gratuite și video scurte, fără menționarea sursei.
- Pixabay – imagini gratuite, muzică ambientală, fără menționarea sursei.
- Freepik – poți descărca imaginile gratuite; dacă le folosești public trebuie să menționezi sursa.
- Unsplash – imagini gratuite, artistice; nu este obligatoriu să menționezi sursa, dar ai un link către autor
Animații
Prezentarea este mai interactivă dacă o presari cu câteva animații. Dar nu exagera. Nu toate textele trebuie să zboare sau imaginile să-și facă intrarea din diverse poziții ale ecranului. Animațiile mai subtile au un efect mult mai mare. Dacă prezentarea este destinată școlii online și știi că nu ai o legăură prea bună la internet, pune doar gif-uri animate și lasa slide-urile statice.
Audio și video
De multe ori este nevoie să ai clipuri audio sau video în prezentările tale pentru a demonstra o idee legată de subiect. Alege clipuri scurte și semnalizează-le prin pictogramele audio sau video. Este bine ca cei care urmăresc prezentarea să știe ce urmează.
Finalul prezentării
La final poți avea un slide cu un rezumat al prezentării, prin care recapitulezi cu elevii conținutul. O altă tactică ar fi să păstrezi ceva timp de discuții. Creează un slide cu Întrebări și Răspunsuri despre conținutul prezentat și începe o discuție de grup, apoi trage concluziile. Sau concluziile pot fi un punct de pornire a temei de acasă.
Întotdeauna pune pe ultimul slide numele, materia și datele tale de contact. Bineînțeles că doar ce vrei tu să cunoască elevii: adresa de email, link-ul către clasa lor din Google Classroom sau poate numărul de Whatsapp. Este un bun prilej ca elevii să afle disponibilitatea ta vis-a-vis de interacțiunea cu ei. Dacă nu ai această disponibilitate, atunci lasă pe ultimul slide doar numele și materia. Și alege o imagine de fundal memorabilă.