De ce să folosești jocuri de energizare la clasă

Fiecare profesor se străduiește să comunice cât mai bine cu clasa, să-i facă pe elevi să fie activi și să interacționeze unii cu alții la orele de clasă. Învățarea virtuală nu este ceva ce credeam cu toții că se va întâmpla, dar este un fapt real și se întâmplă acum! Iar unele metode de interacțiune folosite la clasă, se pare că nu se mai potrivesc contextului virtual.

Ce putem face pentru ca elevii să fie mai implicați, să-și deschidă camerele web și să participe activ la orele virtuale?

Jocurile de energizare, utilizate frecvent de facilitatori și traineri, sunt instrumentele potrivite grupurilor ce participă la procesul de învățare. Acestea sunt cunoscute ca icebreakers (jocuri de spargere a gheții) și sunt activități scurte, amuzante, desfășurate adesea la începutul orei. Jocurile de energizare dau elevilor oportunitatea de a interacționa cu profesorii și unii cu ceilalți. Activitățile de energizare variază de la întrebări simple la solicitări legate de curs și activități structurate. La clasele online, jocurile de energizare folosesc tehnologia pentru a conecta elevii cu profesorii lor.

Motive pentru utilizarea jocurilor de energizare

  1. Elevii se cunosc mai bine
    Activitățile care cer elevilor să împărtășească interese personale, hobby-uri ș.a., permit celorlalți elevi să vadă cu cine împărtășesc lucrurile în comun. Aceasta este o modalitate pentru elevi de a-și face prieteni, iar acea camaraderie dintre ei creează un mediu de încredere în clasă. Desigur, stabilirea unui mediu sigur este esențial pentru a-i face pe elevi să se simtă confortabil, mai ales în primul an când clasa se formează. De asemenea, dacă elevii se cunosc bine, munca în perechi și în grup este mai ușoară și mai productivă.
  2. Ajută profesorul să-și cunoască elevii mai bine
    Imaginează-ți că este este prima zi de școală și te confrunți cu nevoia de a învăța toate numele elevilor tăi. Aceasta poate fi o sarcină copleșitoare, în funcție de mărimea clasei, dar jocul de energizare potrivit te poate ajuta.
  3. Să trezești elevii
    Nu toți elevii sunt la fel! Unii sunt energici dimineața sau după masa de prânz, alții mai somnolenți. O activitate de spargere a gheții îi poate mobiliza pentru tot restul orei.
  4. Pentru a revedea punctele predate cu o zi înainte
    În calitate de profesori, știm cu toții valoarea și necesitatea revizuirii și consolidării temelor pe care le predăm. Elevii pot lucra în grupuri mici cu noțiunile învățate, iar prin joc vor reține mai bine.
  5. Pentru a relaxa elevii înaintea unui test
    Este destul de obișnuit ca elevii să se simtă anxioși înainte de un test sau teză. De aceea, un joc care îi binedispune, îi va face mai relaxați la testare.

Beneficiile jocurilor de energizare

  • Ajută la crearea unui mediu relaxat în care elevii împărtășesc idei și se cunosc mai bine.
  • Încurajează elevii să participe colectiv la mediul de învățare al clasei.
  • Construiește rapport între elevi și încurajează un mediu de învățare productiv.
  • Pregătește elevii pentru munca de grup colaborativă.

De luat în considerare la alegerea unui icebreaker

  • Ce vrei să obții cu o activitate tip icebreaker? Dorești să dai tonul clasei pentru a învăța sau să ajungi la conținutul lecției în moduri captivante?
  • În alegerea sau proiectarea unei activități ia în considerare numărul de elevi participanți, datele demografice, nivelurile de cunoștințe, măsura în care se cunosc, motivele pentru care fac parte din clasa ta. De exemplu, clasele cu mulți elevi ar putea avea nevoie de o activitate simplă, iar clasele noi pot necesita o activitate cu risc scăzut.
  • Gândește-te la activitate din timp și adapteză în consecință. Spațiul pe care îl ai va fi suficient? Elevii au toate materialele necesare? Ar duce activitatea la probleme de confidențialitate? Activitatea acoperă abilități variate? Se poate face și online cu aceleași rezultate ca în mediul clasic?
  • Jocurile de energizare nu ies întotdeauna exact așa cum au fost planificate. Flexibilitatea și disponibilitatea de a învăța fac parte din construirea unei comunități de învățare pozitive și deschise.

Cum începi să folosești jocuri de energizare la clasă

  • Introdu activitatea întregii clase și explică de ce o folosești.
  • Stabilește un simbol pentru momentul în care activitatea s-a încheiat, cum ar fi să sune un clopoțel, elevii să bată din palme sau să ”ridice mâna” pe Zoom.
  • Ajută elevii să-și găsească un partener. Nu presupune că toată lumea se va potrivi cu ușurință, deoarece unii elevi sunt mai timizi decât alții, unii pot opune rezistență sau poate exista pur și simplu un număr impar în clasă. Este adesea mai ușor să numeri studenții.
  • Indică cine va începe primul. De exemplu, elevul cu cel mai lung păr sau elevul a cărui zi de naștere este cea mai apropiată etc.
  • Anunță când activitatea este pe jumătate terminată. În acest fel, dacă un singur elev a vorbit, celălalt va avea șansa de a participa și el.
  • Trage o concluzie solicitând câteva perechi să împărtășească ceea ce au învățat unii de la alții sau un lucru pe care l-au descoperit că au în comun unul cu celălalt.

În concluzie, activitățile de energizare trebuie să fie simple, ușor de făcut și să nu necesite prea multă pregătire în prealabil. Elevii vor fi mai relaxați, mai atenți și vor dori să participe activ.

Te invităm să participi la câteva activități de energizare care te vor inspira pentru a le utiliza la orele de clasă. Dacă nu te-ai înscris încă, o poți face din pagina dedicată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *